Målrettet naturforvaltning i Danmark

Målrettet naturforvaltning i Danmark - SEGES Projektsitet

Projektet tager afsæt i den aktuelle megatrend om bæredygtighed, herunder natur og biodiversitet og landbrugets rolle. Projektet går proaktivt ind for at finde gode og konstruktive løsninger for både landbrug, natur og biodiversitet. Projektet giver landmænd konkret vejledning, som sikrer bedre integration og samspil mellem natur og en rentabel og bæredygtig landbrugsproduktion. Projektet er grundstenen i den faglige formidling af ny viden om, hvordan landmanden nemmest og mest costeffektivt forbedrer naturindholdet og biodiversiteten i den del af det åbne land, som landbruget har ind-flydelse på eller plejer.

Ny viden integreres og omsættes, så den er enkel og let tilgængelig for den enkelte landmand og kan ses i sammenhæng med udviklingen af en bæredygtig produktion. Der tages udgangspunkt i de udfordringer, som landmændene møder i deres hverdag, når de skal have landbrug, natur og biodiversitet samt regler og love til at spille sammen i hverdagen.

Projektet skal ligeledes øge landmænds opmærksomhed omkring deres rolle og ansvar som naturforvaltere samt sikre, at det øvrige samfund får viden om, hvad landmænd gør for at tilgodese trængte dyre- og plantearter. En stor interesse for deltagelse i temadage om naturpleje, der er afholdt i 2018 viser, at der er mange landmænd, som vil gøre en ekstra indsats.

Effekten af dette projekt er, at de nu får ny viden og værktøjer til at optimere natur og biodiversitet på deres bedrift ud fra de naturgivne forudsætninger, der er på bedriften. Det vil øge antallet af landmænd, der gør en ekstra indsats. Det handler på sigt om at forbrugerne fortsat foretrækker danske bæredygtige fødevarer.

Faktaark om heste
Vildtforvalter Jacob Nørgaard og jæger og radiovært David CP fortæller, hvordan der kan opnås synergi mellem ønsket om god jagt og vild natur.
Du kan på udvalgte arealer lade plantedækket stå i flere år og samtidig opfylde betingelserne for grundbetaling og grøn støtte.
Resultater fra interviews af landmænd og natursagsbehandlere om målrettet naturindsats og udvikling af landbrugsproduktionen
Multifunktionel jordfordeling af Irene Wiborg på KTC-konference den 27. maj 2019. Blev præsenteret under session B2. Ca. 100 tilhører fra kommunen.
Program for dagen på KTC-konference den 27. maj 2019.
Indlæg fra Plantekongres 2019
International workshop i Bruxelles om bestøver-indsatser inden for Natura2000 områderne.
International workshop i Bruxelles om bestøver-indsatser inden for Natura2000 områderne.
Ny rapport for Miljø- og Fødevareministeriet fremhæver fordelene ved skovgræsning og øget dynamik i skovene. Rapporten kommer med gode råd og anbefalinger og skaber et overblik over den nyeste viden om skovgræsning og dens effekter for biodiversiteten.
Udpegningsgrundlaget sætter rammerne for beskyttelse og forvaltning af arter og naturtyper i områderne
Planlægning af oplæg om natur på Plantekongressen 2020.
Den stigende efterspørgsel på flis, kan friste til rydde skov og beskære krat. Men disse kan rumme helt særlige naturværdier og er i mange tilfælde omfattet af regler, du bør være opmærksom på
Retten mente ikke at de anvendte luftfotos på overbevisende måde kunne sandsynliggøre, at der var tale om beskyttet natur.
SEGES Natur arrangerer spændende studietur til England den 16.-20. juni. Turen har fokus på interessante nye tilgange til naturforvaltning og henvender sig især til landbrugskonsulenter, kommunale naturmedarbejdere, naturforvaltere og myndighedspersoner.
Ny opgørelse af Danmarks natur viser fortsat tilbagegang for arter og naturtyper
Multifunktionel jordfordeling - et virkemiddel i naturgenopretning af Irene Wiborg på Symposium, Aarhus Universitet den 14. juni 2019. Arrangementet blev afholdt af IPBES. Ca. 120 tilhører.
Program for dagen på Symposium - Naturgenopretning i et globalt perspektiv, Aarhus Universitet, 14. juni 2019.
Fra den 2. august og frem til den 17. september 2019 kan du søge om tilskud til Natura 2000 projekter om rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning.
Deltagelse på Wilhjelmskonference den 13. november 2019. Irene Wiborg, SEGES deltog i den afsluttende debat.
Tweet fra SEGES natur vedrørende deltagelse på Wilhjelmskonferencen de 13. november 2019.
Indtryk fra dagen.
Workshop landbrugsskolelærere.
Artikel i Landbrugsavisen 27. juli 2019.
Artikel fra Landbrugsavisen 3. august 2019.
Artikel i Landbrugsavisen 20.juli 2019
Om Hans Jørgen Buur, som har fået lavet Naturtjek i forbindelse med biosamfund Samsø. Artikel fra Mark, Oktober 2019.
Artikel i Landbrugsavisen 13. juli 2019.
Orientering om vilde bier til Åbent Landbrug.
Heldagsmøde for naturrådgivere.
Ekskursion.
Gode råd og vejledning til landmænd om, hvad de kan gøre for at sikre gode levesteder for viben.
Henrik Jessen har naturpleje på engarealerne ved Stilde og Holsted Å.
Landmand Peter Hindbo fra Lejrskov udtager 12 ha, som nu i evighed bliver til naturtypen overdrev. I disse tre film fortæller han om projektet.
Landmand Henrik Holm har sammen med 24 andre lodsejere, Struer Kommune og andre lokale ildsjæle genskabt naturområdet Hellerød Kær.
Landmand Rasmus Skau troede, at han udelukkende skulle leve af økologisk planteavl, men gennem et EU-projekt fik han øjnene op for mulighederne i naturpleje.
Hans Jørgen Buur fortæller om sin oplevelse med Naturtjek på bedriften.
Find din lokale ekspert inden for naturforvaltning, tilskud til naturpleje og kvæg i naturplejen. En liste med de lokale natureksperter er opdateret.
Flyer med anbefalinger til, hvordan landmanden kan tilgodese naturen på sin bedrift. Omdelt på alle "Åbent landbrug"-arrangementer.
15. juni fonden er igen i år på udkig efter gode kandidater til deres 2 naturpriser.
Klumme i LandbrugSyd om Almindelig væggelav og om hvad laver er generelt, og hvad de betyder for os mennesker og for landskabet. Oktober 2019.
Klumme i LandbrugSyd om Judasøre, om hegn og om hvad gamle og døde træer betyder for svampenes liv. Oktober 2019.
Klumme i LandbrugSyd om Tidselsommerfuglen og dens levevis. September 2019.
Klumme i landbrugsavisen om insekternes tilbagegang og muligheder for at vende udviklingen.
Vindere af naturprisen 2019.
Flyer med anbefalinger til, hvordan landmanden kan tilgodese naturen på sin bedrift. Omdelt i forbindelse med oplæg om græsning, biodiversitet og insekter på årets Grovfoderseminar.
Program for årets Grovfoderseminar - Se oplæg om natur under post B.
Hent inspiration til at passe bedre på naturværdierne på din bedrift, og få nye idéer til hvad du kan gøre for at fremme biodiversiteten.
Aarhus og Københavns Universitet har afholdt biodiversitetssymposium, hvor nyeste forskning i biodiversitet blev fremlagt. Se hovedkonklusionerne her.
Oplæg om natur for et hold af maskinførerelever.
Fra verdensmål til konkret handling - oplæg for landmænd på Samsø.
Undervisning af agrobiologer. December 2019.
Planlægning af min. 4 sessioner om natur til Plantekongressen 2020. Session 24, 32, 40, 56.
Besøg fra Dalum landbrugsskole, hvor naturteamets arbejde blev præsenteret og diskuteret.
Heldagsmøde for naturrådgivere.
Heldagsmøde for naturrådgivere.
Dokumentation for antallet af visninger på de seks videoer om landmandsambassadørerne i projekt 4567 i år 2019. Der er 38.000 visninger i alt.
Sikre gennemførsel af natursessioner på Plantekongressen
Hos VKST i Sorø. Fagligt oplæg om værdien af græssende dyr i naturen.
Hos Centrovice i Vissenbjerg. Fagligt oplæg om værdien af græssende dyr i naturen.
Oplæg for den Hollandske landbrugsattache og følge samt SEGES' direktion. Oplæg omhandler, hvordan landbruget kan bidrage til at fremme biodiversiteten, med særligt fokus på vilde bier.

© 2021 - SEGES Projektsitet